Hjullager: Hvordan bytte hjullager?

I denne artikkelen kan du lære steg for steg hvordan du bytter hjullager så enkelt, raskt og bra som mulig. Merk at fremgangsmåten kan variere litt for noen få biler, men for de aller fleste biler er dette den rette måten å gjøre det på. Å bytte hjullager er en prosess som består av flere deler. Heldigvis går det relativt raskt og er enkelt å gjennomføre – så lenge man vet hvordan det gjøres, og man har hjullager av god kvalitet.

For å finne den beste kombinasjonen av pris og kvalitet anbefaler vi å sjekke ut Skruvat.no, Eurodel.no og Bildeler.no, de har nemlig et bredt spekter av alt du trenger til din bil. deriblant hjullager av høy kvalitet.

Merk at når man bytter hjullager selv kan man investere i bedre kvalitet siden man sparer mange tusenlapper på å ikke dra på verkstedet med bilen, men dette er selvsagt opp til hver enkelte.

Anbefalte nettsider

Om nettbutikken

Priser

Eurodel er en norsk nettbutikk som tilbyr bildeler til de fleste bilmerker. De selger bildeler av originalkvalitet eller bedre fra kjente produsenter og leverandører.

Skruvat ble grunnlagt i 2008 og har vokst raskt til å bli Skandinavias største forhandler av bildeler på internett, med tusenvis av fornøyde kunder hver uke. 

Bildeler.no har alltid fokusert på kvalitetsdeler til lavest mulig pris. De startet opprinnelig med VW og Audi, og varesortimentet har nå vokst til å gjelde hele 22 bilmerker.

Slik bytter du hjullager:

1. Sikkerhet først

Sikkerhet er alltid det aller viktigste, og man skal aldri ha hastverk når det kommer til å sikre at alt er som det skal før man begynner med bytting av hjullager.

Det første man må være sikret om er at bilen står på en flat, vannrett overflate. Selv om man har håndbrekket på er det veldig viktig at bilen står helt flatt og ikke er i stand til å rulle – selv om ikke håndbrekket er på.

Når du er forsikret om at bilen står flatt, slår du den av og setter på håndbrekket. Dette er en selvfølge for de fleste, men det er likevel veldig viktig å påpeke det.

  • Tips: Hvis du har ett eller et par dårlige hjullager og drar til verkstedet med det, kan det være at de skifter alle, noe som vil koste deg mange tusen kroner. Ved å bytte hjullager selv har du full kontroll på at du kun bytter det/de hjullagrene som trengs.

Deretter anbefaler vi at du setter hjulklosser bak dekkene som du ikke bytter hjullager på.

2. Heis opp

Når sikkerheten er på plass er det endelig tid for å dra frem verktøykassa. Det første du bør gjøre er å løsne litt på hjulmutterne, dette kan du gjøre med et hjulkryss eller tilsvarende redskap som du har liggende.

Når du har løsnet hjulmutterne er det på tide å finne frem jekken din. Det er viktig at jekken er stabilt plassert og at den treffer en solid plass på bilen, altså ikke jekk opp på noen løse eller svake deler som for eksempel plastikk. De fleste biler har egne jekkepunkt hvor jekken skal plasseres, disse punktene finner du i manualen som fulgte med bilen.

  • Tips: Hvis du ikke har jekk, eller mangler andre verktøy til å bytte hjullager kan du finne akkurat det du trenger til en fin pris på Eurodel.no

Vi anbefaler sterkt at du benytter deg av garasjebukker når du har fått jekket opp bilen. Husk å sjekk at garasjebukkene på lik linje med jekken er plassert på et stabilt grunnlag, og at de ikke støtter opp mot sårbare/svake deler på bilen.

3. Demonter

Det første du gjør i demonteringsprosessen er å ta av hjulmutterne og legg dem på en sikker plass – ingenting er mer irriterende enn å miste en mutter.

Deretter bør det være enkelt å ta av dekket. Dekket legger du selvsagt også på en sikker plass, selv om det ikke er like lett å miste det.

  • Tips: Legg alt slik at du vet rekkefølgen på hva som skal hvor

Når dekket er fjernet er det på tide å slå seg løs på innmaten. Regn med å få skitt på arbeidshanskene når du nå skal fjerne bremsecaliperet. På de fleste biler vil du finne boltene litt bak og på sidene av bremsecaliperet. Når dette er fjernet vil du sannsynligvis se et støvfilter, en splint og en borgmutter. Disse kan være lett å miste, husk å legg dem en sikker plass når du nå skal ta dem av.

Nå er det på tide å ta av bremseskiven. Ta et bestemt, men ikke for voldelig grep og prøv å vrikk/dra den løs. Hvis bremseskiven i verste fall sitter helt fast kan du prøve å slå den rolig med en gummihammer, men merk at det kan skade bremseskiven. Du må selv ta en vurdering om du mener det er verdt det eller ikke.

Tiden nærmer seg for å sette inn nytt hjullager. Nå derimot må du først fjerne navet som er utpå hjullageret. Navet sitter fast med flere bolter, disse kan være knotete å nå frem til. Her kan det være lurt med en lang og tynn skrutrekker. For å få navet helt ut trenger du sannsynligvis en skiftenøkkel og en hammer.

4. Bytt hjullager

Nå er tiden kommet til å bytte selve hjullageret. I sentrum av hjullageret vil du finne to harde metallringer, en på hver side. Disse må fysisk slås av med hammer og for eksempel en meisel.

Merk at dette er en veldig grisete del, så vær klar på å bli skitten. Ha gjerne en klut eller to i nærheten.

Når det gamle hjullageret er tatt av skal du endelig sette på det nye. Bruk mye smørefett når du setter det på plass. Ha også mye smørefett på hver og en av lagrene. Du kan forsikre deg om at du ikke kan bruke for mye.

5. Gjør det samme, bare motsatt rekkefølge

Når du nå har byttet hjullager er fremgangsmåten veldig enkel. Du gjør rett og slett det samme som du har gjort, bare i motsatt rekkefølge.

Du begynner med de innerste delene og jobber deg utover. Til slutt skal bilen se ut akkurat slik den gjorde før du begynte – bare med et nytt og kanonbra hjullager.

Til slutt

Vi håper du hadde det gøy mens du skiftet hjullager. Fra utsiden av kan det virke som litt av en prosess, men når man først setter i gang og følger en steg for steg guide går det ofte veldig fint.

For å få tak i de beste hjullagrene til best mulig pris anbefaler vi at du sjekker ut Skruvat.no, Eurodel.no og Bildeler.no. Her finner du alltid god kvalitet til god pris når det gjelder bildeler.

Om dette ble vanskelig kan du se videoen under fra bildeler.no;

Sjekk ut bildeler.no Helt til slutt, takk for du tok deg tid til å lese vår artikkel. Til informasjon er biltipset utviklet ved hjelp av inntekter via annonsører og affiliates. Vi har ikke testet produktene i virkeligheten. Testartiklene er et resultat av spesifikasjoner, andres tester og opplevelser.

Legg igjen en kommentar