Bremseskiver: Hvordan bytte bremseskiver? (2023)

Anbefalte nettsider

Om nettbutikken

Priser

Eurodel er en norsk nettbutikk som tilbyr bildeler til de fleste bilmerker. De selger bildeler av originalkvalitet eller bedre fra kjente produsenter og leverandører.

Skruvat ble grunnlagt i 2008 og har vokst raskt til å bli Skandinavias største forhandler av bildeler på internett, med tusenvis av fornøyde kunder hver uke. 

Bildeler.no har alltid fokusert på kvalitetsdeler til lavest mulig pris. De startet opprinnelig med VW og Audi, og varesortimentet har nå vokst til å gjelde hele 22 bilmerker.

Hvordan skifte bremseskiver?

Bremseskivene er blant de aller viktigste sikkerhetsaspektene på bilen din. Derfor er det naturligvis veldig viktig at de fungerer som de skal.

Oppgaven til bremseskivene er rett og slett å redusere hastigheten på bilen. Det er nemlig disse som presses mot dekket når du bremser. Mer nøyaktig fungerer de med at de omdanner bilens bevegelsesenergi over til varmeenergi. Derfor kan bremseskiver bli veldig varme.

Når det kommer til å skifte bremseskiver så er det en liten prosess da det er flere deler som må demonteres før man faktisk når inn til bremseskiven. Ved å følge en steg for steg guide som denne, bør alle være i stand til å skifte bremseskiver selv uten de store problemene.

Hvis du tar den andre utveien og drar til verkstedet for å skifte bremseskive kan det fort bli veldig dyrt. Noe som er unødvendig når du kan skifte helt selv hjemme.

Når du først skal gå i gang med å skifte bremseskiver er det viktig å ha gode skiver av høy kvalitet liggende klar til å settes på. For å finne de beste bremseskivene til best mulig pris anbefaler vi at du sjekker ut Skruvat.no, Eurodel.no og Bildeler.no. Hos disse nettbutikkene kan du enkelt skrive inn bilnummeret ditt, så får du kun opp de beste delene som passer bilen din.

Bremseskiver pris

Bremseskiver varierer litt i pris, men for de fleste personbiler vil en bremseskive koste rundt (+/-) 300kr.

Den mest populære bremseskiven på for eksempel Skruvat.no, koster i skrivende stund 295kr.

Hvis du skal ha bremseskiver for større biler vil prisen øke med noen hundrelapper.

Du vil altså kunne spare enormt mye penger med å skifte bremseskiver selv, fremfor å dra på verkstedet med bilen. På verkstedet vil du nesten garantert måtte ut med opptil flere tusenlapper, mens ved å gjøre det selv bruker du kun noen hundrelapper. Du kan lese mer mer om bildeler i vår artikkel om bildeler på nett.

Slik skifter du bremseskiver

Når du skal gå i gang med å skifte bremseskiver eller hva som helst annet, og ikke har mye kunnskap eller erfaring med det, er det alltid lurt å følge en guide stegvis. Hvis du hopper over noen deler kan det skje at du kommer ut av prosessen og det kan være vanskelig å komme seg inn på riktig kjør igjen.

1. Gjør klar bilen

Få ting er mer irriterende enn en arbeidsplass som ikke er klargjort for skikkelig arbeid. Dette gjelder også når du skal jobbe med bilen din. Ikke bare vil du være mye mer produktiv med en klar og ryddig bil, sikkerheten er nemlig også utrolig viktig.

Det aller første du bør forsikre deg om er at bilen står så flatt som mulig, på et så stabilt grunnlag som mulig. Hvis det står skjevt eller på dårlig grunnlag, som for eksempel gress eller sand, kan det gå dårlig mens du jobber med den.

Når du har forsikret deg om at bilen står støtt som bare det, drar du opp håndbrekket skikkelig. Deretter anbefaler vi at du plasserer stoppeklosser eller tilsvarende bak dekkene som du ikke skal jobbe med. Alternativer til stoppeklosser kan for eksempel være tykke plankebiter.

2. Løft bilen

Når sikkerheten og klargjøringen er i boks er det klart for å løfte opp bilen, slik at du kan sette i gang og bytte bremseskive.

Det du bør finne frem nå er den beste garasjejekken du har og noen garasjebukker. Hvis du ikke har det anbefaler vi at du sjekker ut Skruvat.no eller Eurodel.no.

Begynn med å plassere garasjejekken på stabilt grunnlag og sjekk at den treffer et stabilt punkt under bilen. I manualen som fulgte med bilen kan du se hvor den bør plasseres. Du ønsker ikke at bilen faller over deg mens du skrur på den.

Når bilen er løftet ved hjelp av garasjejekken, anbefaler vi at du plasserer noen garasjebukker under for ekstra sikkerhet. Sikkerhet er nemlig det aller viktigste når det kommer til å jobbe på bilen din.

3. Demonter

Når bilen både er klargjort, heist opp og sikkerheten er dobbeltsjekket, kan du gå i gang med demonteringen.

I denne prosessen skal du jobbe deg frem til bremseskiven med å ta av deler. Det er viktig at du legger dem en sikker plass og i rekkefølge. På denne måten blir ingenting borte og du kan enkelt sette alt på plass igjen i riktig rekkefølge.

Det første du skal gjøre er å ta av dekket, du skrur helt enkelt av mutterne, deretter skal dekket enkelt komme av.

Når selvet dekket er tatt er det bremseskivene du ser som er holdt på ved hjelp av et bremsecaliper. Bremsecaliperet må altså tas av først.

På de fleste biler vil du finne boltene bak og i sidene av bremsecaliperet. Når du har fått løst bremsecaliperet er det noen smådeler som kommer med, ta vare på alle og fest dem likt på når du skal montere igjen.

4. Skift bremseskive

Når bremsecaliperet er tatt av står bremseskiven for tur. Bremseskiven sitter ikke fast ved hjelp av bolter eller lignende, men det kan fremdeles være vanskelig å få av. Ta et hardt, men ikke for hardt grep på bremseskiven, og prøv å dra/vrikk den av. I de fleste tilfeller bør dette gå fint. Hvis den derimot ikke kommer av når du drar i den kan du prøve med en gummihammer. Slå forsiktig på bremseskiven slik at ikke noe blir ødelagt. På denne måten vil den komme av.

Når den gamle bremseskiva er tatt av setter du enkelt på den nye. Når du nå skal montere resten av delene på anbefaler vi at du bruker godt med smørefett. Du setter helt enkelt delene på igjen i motsatt rekkefølge enn du tok dem av. Hvis du fulgte rådet vårt om å legge dem i rekkefølge bør ikke dette være noe problem.

Og vipps, så har bilen din en ny og bra bremseskive.

Hvor lenge skal bremseskiver holde?

Bremseskiver holder lenge og trenger dermed ikke å skiftes ut ofte. Når du først har gjort det vil det være lenge igjen til neste gang – en god investering av tid (og penger).

Bremseskiver bør nemlig holde rundt 100.000km. Når det er sagt er det naturligvis flere faktorer som spiller inn, blant annet type bil, type bremseskiver, terreng, osv. Men rundt 100.000km kan være en fin pekefingerregel, mange opplever at de varer lengre enn det.

Rust på bremseskiven

Rust på bremseskiven er et dårlig tegn. Rust reduserer nemlig bremseeffekten betraktelig. Hvis du drar på EU-kontroll og har rust på mer enn 25% av bremseskiven vil du bli pålagt å skifte den.

Tegn på slitte bremseskiver

Hva er det du egentlig bør følge med på for å vite om bremseskivene er slitte?

Slitte bremseskiver er farlig, så det er alltid viktig å være obs på om de er slitte.

Bråkete bremser, pulserende pedal og redusert bremserespons er tre varsellamper som betyr at bremseskivene kan være dårlige. Det er viktig å sjekke bremseskivene så snart du oppdager noen av disse symptomene.

Hvor kan man kjøpe billige bremseskiver?

Da bremseskiver er en veldig viktig del av sikkerhet i bilen din er det alltid viktig å kjøpe god kvalitet. God kvalitet trenger derimot ikke å være dyrt. Hos nettbutikkene Eurodel.no, Skruvat.no og Bildeler.no, vil du nemlig finne et bredt utvalg av både bremseskiver, og alt annet du måtte trenge til bilen din – med bra kvalitet og lav pris. På denne måten sikrer du deg at du gjør en god handel.

Helt til slutt, takk for du tok deg tid til å lese vår artikkel. Til informasjon er biltipset utviklet ved hjelp av inntekter via annonsører og affiliates. Vi har ikke testet produktene i virkeligheten. Testartiklene er et resultat av spesifikasjoner, andres tester og opplevelser.

Legg igjen en kommentar